dilluns, 28 de setembre de 2015

Aclariments lingüístics sobre el programa 300 de TV3


Com a lingüista voldria fer uns quants comentaris sobre l'excel·lent programa que esmento al títol i que es va emetre el 31 d'agost de 2015.


Al començament del programa es parla de la llengua irlandesa i el catedràtic Liam Kennedy afirma que el gaèlic o irlandès és una de les llengües més antigues d'Europa, ja que cap a l'any 300 a. de C. ja es parlava. Bé, no en tinc cap dubte que l'irlandès ja es parlava en aquell temps, com també s'hi parlava el català, sí, sí, ho llegiu bé. En aquest cas el nom no fa la cosa, i ara fa 2000 anys el català rebia el nom de llatí, llengua que no ha parat de canviar -igual que ho fan totes- però que en aquest cas a més, li hem anat canviant el nom: llatí, llatí vulgar, romanç, llemosí, català, valencià, LAPAO, entre alguns dels noms que ha rebut amb més o menys fortuna. Però certament, el català com l'irlandès, no va aparèixer com un bolet després d'un bon dia de pluja, sinó que és el producte d'una evolució. També cal dir que, com el català, l'irlandès de l'any 300 a. de C. s'assembla entre poc i gens a l'irlandès que encara es parla avui en dia. És més, l'irlandès i el català provenen d'una mateixa llengua, l'indoeuropeu, pel que encara confirma més que fa el mateix temps que aquestes dues llengües es parlen. Una altra cosa és sobre l'antiguitat que fa que es parlen aquestes dues llengües a Europa, on aquí podríem dir que el basc guanya partida. Sembla ser que és la llengua que parlaven els primers europeus moderns arribats a través de l'Orient Mitjà en una migració provinent de l'Àfrica ara fa uns 40 mil anys. Com en el cas del català i de l'irlandès, el basc de fa 40 mil anys i el d'ara tenen poc a veure. Si poguéssim llegir un text de l'època, la intercomprensió en tots els casos seria pràcticament impossible.

Per acabar, esmentar l'ús de fórmules feixugues i desnaturalitzants de la llengua durant tot el programa, el típic i innecessari: «les nenes i els nens». 

Es pot veure el programa sencer a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada