La veritat és que no m'agrada el futbol i com més se'n parla, més l'ignoro. Però aquest cop, s'hi barreja un element lingüístic arran de la contractació de Johan Cruyff perquè faci de seleccionador de la Selecció Catalana.
Anem a pams:
1- Hi ha països on el seleccionador nacional és estranger, i quan aquest arriba el país, com és normal, no parla la llengua del lloc on l'han contractat.
2- El cas de Cruyff podria ser aquest, sinó fos perquè fa gairebé 40 anys que viu aquí.
3- Malgrat tot, podem exigir a un estranger el que no exigim a un d'aquí? en el dia a dia, quants catalanoparlants se li dirigeixen sempre en català? vinga va! siguem realistes, que ja sabem que la majoria de catalans practiquen la submissió lingüística. Quants de vosaltres canvieu al castellà només de sentir un "hola" amb una o tancada?
4- No és veritat que Cruyff parli malament. Johan Cruyff parla un holandès perfecte, com tothom parla la seva llengua mare, només faltaria! I crec que el seu castellà és més que envejable. A mi, ja m'agradaria de parlar l'holandès com ell parla el castellà. A més, parla l'anglès i l'alemany i els parla més que correctament. També m'agradaria a mi parlar-los com ell. Ara ens posem amb Cruyff, però hi ha molta gent que dirigeix empreses ben catalanes, de fa anys i panys, els quals tampoc parlen català, i tampoc fan cap producte etiquetat en català. Cal que digui noms?
5- Per què el Cryuff parla l'anglès, l'alemany i el castellà, però no el català? bé, part de la resposta la teniu al punt 3.
Les mort gradual d'una llengua consta, principalment, de tres fases:
1a fase: es bilingüitza una comunitat.
Al cap d'un temps comença la interrupció generacional.
2a fase: decadència de la llengua nativa. Els parlants natius de la llengua en substitució, comencen a tenir més problemes per expressar-se en la seva llengua nativa que en la d'imposició. Els parlants dubten i es poden sentir incòmodes en la llengua nativa. La llengua nativa es contamina.
3a fase: Degut a la decadència de la llengua nativa, aquesta acabar per morir. És quan queden els darrers parlants, ja envellits.
També tenim el fenomen de la llatinització. Això passa quan la llengua es deixa de fer servir en entorns familiars, del dia a dia, col·loquials, i la llengua queda relegada als àmbits cultes i/o administratius.
Anem a analitzar tots aquests aspectes i els compararem amb la llengua catalana.
1a fase: bilingüilització -> tots els catalanoparlants, a data d'avui, segle XXI, estan bilingüitzats. Tots els catalanoparlants parlen a més, castellà, francès o italià. A més, a la Catalunya del Nord, a l'Alguer, a Alacant, a València, Palma i d'altres llocs, ja hi hagut interrupció generacional. La llengua s'ha deixat de transmetre entre aquells que la saben. Llocs com a Alacant, per molt que costi de creure, eren ciutats plenament catalanoparlants fins als anys 30. El mateix a la Catalunya del Nord.
2a fase: decadència -> La majoria de catalanoparlants no saben escriure en català, i els que ho fan tenen seriosos problemes per escriure bé el català. Les interferències a l'àmbit escrit són constants. A l'àmbit oral passa el mateix. Tenim interferències constants del francès, del castellà i de l'italià. La llengua perd genuïnitat.
3a fase: la mort, els darrers parlants -> aquest és un fenomen que es dóna a la Catalunya del Nord i en alguns punts focalitzats del País Valencià. A l'Alguer s'hi van apropant. El català majoritàriament encara no ha entrat en aquesta fase, però hi està anant a tota velocitat. Si re no canvia, en unes tres generacions podem haver entrat en un procés irreversible de mort de la llengua catalana.
Conclusions: Malgrat aquestes llacunes, que indiquen que el català no gasta bona salut. Encara ara, el català és una llengua viva i rica. Una llengua d'ús espontani, d'ús familiar i d'ús culte. La llengua encara conserva les seves característiques pròpies en molts indrets. Això fa que amb les polítiques lingüístiques adequades -no pas amb les (in)existents- podem capgirar la situació i tornar a una situació de normalitat.
No és una qüestió de veure el got mig ple o mig buit, sinó que el got hauria de ser ple a vessar i no ho és.
Fa quinze dies vaig ser a Andorra. Feia anys que no hi havia tornat. Tip de fer cues de gent com jo. La veritat és que he trobat el país molt canviat. Tot molt net i arreglat. Les carreteres molt ben indicades, tot molt ordenadet (ho dic en diminutiu perquè el país és petit). Sembla que el país funcioni bé. El que ja no va tan bé és la llengua. Qui més qui menys sap que l'única llengua oficial d'Andorra és el català, i així queda reflectit en la retolació als carrers i en molts d'altres aspectes. Ara, en el terreny oral, la cosa ja canvia. Entre l'hotel a on era, les botigues que vaig visitar i fins i tot a Caldea, només a una farmàcia se'm van dirigir directament en català. Als demés llocs, tothom sense excepció se'm dirigia en castellà. Al mantenir-me al català, també he de dir que el 90% de persones es van passar al català, i algunes eren andorranes d'origen, i ho dic per l'accent. Encara que d'altres se'ls notava un accent estranger, per bé que parlaven un català deliciós. Va haver-hi un 10% de persones, i aquesta és una xifra molt orientativa, que es van mantenir parlant en castellà. Una de les quals, m'estava venent un producte en una botiga. Impensable en cap país dels que en podríem dir normals. També voldria afegir, que vaig veure molts cartells d'avisos amb força faltes d'ortografia, ni a Barcelona n'havia vistes tantes. Suposo que a més ús escrit de la llengua, més possibilitats de fer-hi faltes. Encara, que potser sembla que com més s'usa, més se n'hauria de saber, també. Potser el català a Andorra està arribant a una situació semblant a la que va arribar el llatí. El català a Andorra és llengua d'ús oficial, llengua d'ús acadèmic, llengua de cultura, la llengua de la justícia, etc. Però l'ús social s'està perdent a marxes forçades. Arribarà un dia, que com el llatí, la gent s'adonarà que ja no té cap sentit de fer en català tot el que acabo d'esmentar, i ho faran en llengua "vulgar", o sigui en aquest cas, en castellà. Això li va passar al llatí.
"Les grans nacions són la suma de grans homes (i jo hi afegeixo: i grans dones). Quan estiguis a punt de creure que el problema de Catalunya és que tenim mala sort, recorda-ho, això." Sostres, Salvador. Viatge de noces. A Contravent. 2009
Aquest estiu he estat dos mesos al Brasil. La major part del temps hi he estat lingüísticament sol, pel que m'he hagut d'espavilar. Al ser el portuguès una llengua molt semblant a l'espanyola, llengua aquesta última que domino per imposició, doncs en dos mesos realment n'he pogut aprendre molt.
Al tornar a Barcelona he volgut estudiar la llengua, la portuguesa, és clar. Em sabia greu perdre el que havia après. M'he matriculat a l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes i allà he fet, ja, la meva primera classe.
El que és típic dels primers dies són les presentacions de tots els companys de classe. Perquè volem estudiar el portuguès, què hi fem allà, etc. Són les respostes i explicacions usuals. La professora no és portuguesa, sinó d'algun lloc indeterminat d'Espanya, però ha viscut molts anys a Portugal a on va aprendre el portuguès a la perfecció. La professora parla en espanyol i portuguès i no sap el català, malgrat fa 20 anys que treballa en aquesta escola, segons afirma ella. Comencem les presentacions personals. Som una trentena i n'hi ha uns quants d'arreu del món. Tothom, menys una altra persona i un servidor fa la presentació en castellà, alguns amb marcat accent català. Em sobta veure estrangers que dominen més d'una llengua, que viuen a Barcelona i que no saben un borrall de català. Per dins em pregunto quin interès poden tenir en el portuguès, llengua que es parla a més de mil quilòmetres d'aquí, que no hagin pogut tenir en el català, llengua del lloc a on viuen. Em sorprèn una alumna búlgara, que afirma parlar set llengües, la catalana no, és clar. Fins i tot, aquesta alumna que és la primera a presentar-se, diu amb un somriure sarcàstic, que farà la presentació en “español, que aquí somos unos cuantos internacionales”, una estranya excusa per justificar que no sap el català.
Després de la presentació quedo pensatiu. Desconnecto de la meva primera classe de portuguès que he tingut a la meva vida. Què els porta a la majoria d'alumnes catalanoparlants a amagar la llengua? La majoria som joves, postfranquistes, per tant no hem patit la repressió, si més no de forma teòrica.
Per què deuen voler aprendre una llengua com el portuguès si tenen vergonya d'expressar-se en la seva pròpia llengua a casa seva? Què faran quan arribin a un país lusòfon i vulguin practicar una llengua que no dominen? Per què els alumnes estrangers que mostren interès per aprendre llengües, en canvi no han après el català? Crec trobar les respostes de tot plegat a la mateixa aula.
S'acaba la classe. Sortim. Al passadís em creuo amb una professora de llengua alemanya i uns alumnes seus, tots parlant en català.
Fa uns dies vaig assistir a una reunió a Barcelona mateix. Érem catorze persones, els quals molts no ens coneixíem. El moderador, en castellà, va dir que ens anéssim presentant un a un.
Tothom ho anava fent en castellà, fins que em va tocar a mi. Jo vaig començar la meva presentació en català, però de seguida el moderador em va tallar (educadament) per dir-me que si no em feia res de fer-ho en castellà ja que a la reunió hi havia gent estrangera. Després d'una pausa d'estupefacció de dos segons vaig decidir de passar-me al castellà, sí, confesso que va cometre pecat. Crec que és la primera vegada que ho faig. Això sí, no em vaig saber estar de repetir la primera frase tornant a dir el meu nom i el lloc de naixement, amb un afegit de: “en castellano, también me llamo David y la ciudad donde nací es la misma: Barcelona”. Fet que va fer riure als assistents.
Després que tothom s'hagués presentat, vaig descobrir que de les catorze persones deu eren d'origen no peninsular, però totes vivien a Barcelona des de feia més de dos anys, alguns ja en feia fins a deu! Per tant, l'excusa exposada per fer-me canviar de llengua no era vàlida en cap cas. Encara, que pel fet de ser persones estrangeres no justifica el fet de passar-me al castellà, ja que què vol dir que són estrangeres? Què no tenen la capacitat d'aprendre o d'entendre el català? Què són una miqueta més curts de gambals? (hi ho dic sense ànims d'ofendre a ningú).
Què hauríeu fet en el meu cas? Certament vaig notar que no es va respectar el meu dret a expressar-me de forma lliure en la meva llengua, un dret que sí es va respectar amb els assistents d'origen llatinoamericà.
Més tard, vaig poder parlar amb d'altra gent de la reunió, especialment amb una persona que tenia al costat, d'origen argentí i que fa 8 anys que viu a Barcelona. Em va confessar que no entenia al català i jo li vaig preguntar que com és que no l'entenia. Em va dir que no l'havia necessitat mai. Per començar perquè es mou molt a dintre de la comunitat llatinoamericana i després perquè la gent que se li dirigeix en català li canvia de llengua de seguida. Per tant, el català per aquesta persona és una llengua inútil. Jo li anava barrejant català amb castellà, perquè realment vaig veure que no em seguia. Una persona que seguia la conversa li va dir que mirés d'aprendre el català, que era una eina útil com l'anglès, per aconseguir moltes coses, sobretot en el camp laboral.
Personalment, crec que avui en dia fora de ser professor i funcionari de determinada administració, el català serveix de ben poc.
En un país bilingüe m'hauria pogut expressar en català sense que ningú em digués res, però el que va passar és un símptoma més que no som pas en un país bilingüe, sinó en un país en procés de substitució lingüística: vaig haver de substituir una llengua per una altra.
Certament, per normalitzar el català ens calen unes lleis, una sobirania, una voluntat de capgirar la situació per part de la població que no pot quedar desemparada com ho està ara, i a més, cal tenir una part important de la població monolingüe en català. Com així passa a la resta de països amb llengües normalitzades. Literalment, no hi ha lloc per a dues llengües en un mateix territori, ni aquí ni enlloc. És per això, que hem de fer fora el castellà de Catalunya, sempre que volem normalitzar-lo, és clar. Sinó, doncs ja estem bé així i que el temps i faci la seva feina. Fixem-nos en llocs del món a on dues llengües han entrat en contacte i han ocupat el mateix espai físic. N'hi ha algun que encara conservi les dues llengües? Jo no en conec a cap.
Marquem fronteres lingüístiques, i de pas polítiques, o no ens en sortirem.
Tenim el costum de queixar-nos, jo el primer. El que a continuació escriure no pretén ser agradable, ni pretén ser políticament correcte. Només intento fer un recull d’idees i conceptes que ja s’apliquen en d’altres llengües. No m’he inventat res, només he copiat.
Podríem tractar una llengua com a un ésser viu, i com a tal, aquesta li cal un hàbitat propi. Un territori a on visqui amb exclusivitat d’ús i no entri en competència deslleial amb cap més altra llengua. Si ens centrem a Europa, veurem que hi ha moltes llengües amb molts menys parlants que el català però que, al contrari que el català, gaudeixen d’una bona salut. Podríem parlar de l’islandès amb només 300.000 parlants, el danès amb uns 5 milions, etc. A vegades tot fent broma, ens pregunten què pesa més, si un quilo de palla o un quilo de plom? I la resposta evident és que pesen igual. En el cas del català no és ben bé així. Què pesen més 5 milions de catalanoparlants o 5 milions de danesoparlants? Doncs la resposta, és que els 5 milions de danesoparlants. Ells tenen un estat a darrere, unes lleis proteccionistes i d’exclusivitat d’ús de la llengua i un ús social de la llengua únic i real, i això pesa molt. Nosaltres no tenim res d’això i fa que aquest gruix de parlants sigui molt volàtil i relatiu.
Aconseguir l’exclusivitat d’ús o en tot cas mantenir-ne aquesta exclusivitat s’aconsegueix, com dirien en el món animal, marcant territori, o sigui, definint unes fronteres lingüístiques, que poden coincidir o no, amb unes fronteres polítiques.
Després d’uns 300 anys de pertànyer a una entitat política que no només ens és aliena, sinó que ens és contrària fins al punt que ens ha intentat exterminar diverses vegades, i amb la qual s’ha demostrat que no hi ha res a fer, haurien de sortir veus públiques a favor de la independència política, de com a mínim i per començar, el que és la Catalunya autonòmica; i ho dic des d’un punt de vista totalment catalanocèntric. En tot cas, la sobirania política tampoc equival a una recuperació automàtica del català. Després s’han de fer els deures. Irlanda és un exemple de com fins i tot amb la independència no n’hi ha hagut prou per recuperar la llengua, i el gaèlic és una llengua que agonitza, malgrat l’hagin feta oficial a la U.E., ells són un Estat i així ho han decidit i la resta a callar.
Mentre siguem a Espanya hem de fer que el tracte lingüístic sigui igual per tots els espanyols. Això vol dir que tots els Espanyols hem de tenir el mateixos drets lingüístics, independentment del punt geogràfic on ens trobem en un moment donat. Tenim dues opcions. La primera opció podria ser que un catalanoparlant gaudeixi dels mateixos drets lingüístics a Màlaga, per exemple, que un malagueny guadeix en aquests moments a casa nostra. Tal i com ho tenim, i per equiparar el català amb el castellà, jo hauria de poder viure en català a qualsevol punt de l’Estat Espanyol, igual que un castellanoparlant pot fer-ho en aquests moments i sense problemes en qualsevol punt de la geografia espanyola. La segona opció, i crec que la més viable i assenyada, és establir fronteres lingüístiques. Allà a on acabem els meus drets lingüístics com a catalanoparlant, que comencin els dels castellanoparlants i a l’inversa. Això és igualtat i el demés és fer bullir l’olla.
És així com funciona a països com Bèlgica i Suïssa. Un cop les fronteres lingüístiques queden ben definides, és un sistema que no admet confusions, ni dubtes, ni discussions. Al cap i a la fi, és el sistema que ha funcionat, de forma conscient o inconscient arreu, des què les llengües existeixen. Si el català encara avui es parla, no és per allò que alguns diuen sobre el nostre heroïsme i amor per la llengua, sinó que fins bastant entrat el segle XX, hi havia una frontera lingüística que ens va mantenir, a la majoria, monolingües i monoculturals. Per exemple, si a Portugal es parla portugués i no castellà, és perquè la frontera política, en aquest cas, també estableix una frontera lingüística, però quan aquesta frontera es trenca, ens trobem amb el cas del gallec. La llengua perd genuïtat i parlants, i els nouvinguts no senten, com sí sentirien a Portugal, la necessitat de què hagin d’aprendre una altra llengua per viure en aquella llenca de terreny.
Aquest bilingüisme que tenim i diuen que tant bo és, però resulta que a les Espanyes profundes ells no se l’apliquen, acabarà més aviat del què ens pensem amb la llengua més dèbil. Per tant, amb independència política o no, el català ha de ser l’única llengua oficial. Aquí, ni enlloc del món, no hi ha lloc per dues llengües. Cadascú que parli amb el què vulgui, però una societat s’expressa en una llengua. Que ningú s’esveri, però la plena normalització del català a casa nostra, vol dir la plena desnormalització del castellà, vol dir fer fora el castellà dels estaments públics, empreses i que el seu ús social quedi reduït a l’àmbit familiar o esporàdic. El castellà se n’ha de tornar d’allà a on havia vingut.
Que aconseguíssim que el català fos la única llengua oficial implicaria certs gestos. Els primers són els de legislar i deixar fora de la llei certes actituds lingüistiques per part d’administració, món de l’oci i empresariat en general.
No cal dir que certes coses, com documentació oficial, actes notarials, registres, i tot tipus de paperassa diversa seria només legal i reconeguda la feta en català. Aquesta és una mesura molt eficaç, així ens ho poden corroborar els francesos quan van prohibir l’ús del català en actes notarials, els casaments, etc., obligant a fer-ho només en francès. En el cantó sud dels Pirineus, els espanyols també ens podrien corroborar que el mètode funciona.
Fer unes lleis sobre l’etiquetatge i l’ús de la llengua en els negocis. Recomano llegir-se, entre d’altres, la Llei de Protecció del Consumidor d’Eslovènia, en la seva última versió revisada de l’any 2003, els articles 2, 12, 16, 33, 60, 73 i 77. A on s’obliga, sota multes de 4000 a 12000 euros, a etiquetar en eslovè, dur a terme negocis en eslovè, ésser atès en eslovè i moltes altres obligacions referides a la llengua. Lleis que es fan extensibles a països com les repúbliques Bàltiques i molts d’altres que no citaré perquè la llista de llengües obligatòries és més llarga del què molts es pensen.
Així mateix l’única llengua de l’ensenyament serà la catalana, quedant com a primera llengua estrangera obligatòria l’anglès i com a segona llengua estrangera a escollir, entre l’alemanya, la francesa, la castellana, etc. Sí, costa de creure per alguns, però es pot viure sense saber ni un borrall de castellà. Sinó vaig errat, uns 6200 milions d’habitants del planeta terra no en saben res i sobreviuen. Estem tant colonitzats que molts catalans es pensen que això no és possible.
A tot això hi hauríem d’afegir programes de reciclatge per tots aquells que encara ara van amb l'excusa patètica que: “jo vaig fer l’escola en castellà i per això encara no el ser escriure”. I evidentment, programes d’integració d’immigrants exclusivament en la llengua oficial del territori a on volen guanyar-se les garrofes, vaja, com fan a la resta de països. A més, s’hi podria afegir alguna llei del tipus com les que tenen a Estònia, Lituània i Letònia, que posen com requisit indispensable per aconseguir la nacionalitat el coneixement de la llengua pròpia. En el nostre cas actual, això dependria d’aconseguir el permís de residència i de treball, metre no siguem sobirans.
A tot això hi afegiríem que la llengua dels mitjans de comunicació seria la catalana. I anar sumant i sumant sense entrar amb més detalls. Si hem viatjat una mica, doncs, ja sabem tots els elements que una llengua normalitzada embolcalla en una societat normalitzada.
Hem de tenir clar que el català només es parla aquí, i que si aquí no el podem fer servir, enlloc més del món podrem fer-ho. No hem de caure en falsos paternalismes sobre llengües que no ens pertanyen. És evident que tots els grans canvis socials de la història han dut revoltes i nosaltres no en seriem una excepció. Però aquells que no hi estiguessin d’acord tenen un munt de llocs a on anar, cosa que no tots podem dir. A on podem anar els catalans sinó és més que a casa nostra?
Senzillament ens hem de plantejar que volem fer amb la nostra llengua. Volem la plena normalització del català? Volem un procés de devolució, que encara ara mai s’ha donat malgrat la restauració de la democràcia?
Amb subvencions no arreglarem mai res, els polítics han de legislar, legislar i legislar que per això els paguem. A més, legislar no costa diners, ben al contrari que les subvencions.
El que queda clar és que amb els polítics que tenim ara, i que en part són els que haurien de liderar un canvi segons hi ha escrit en el programa electoral d’alguns, no hi tenim res a fer. Amb subvencions que només serveixen perquè els polítics dormin amb la consciència tranquil·la, no anem enlloc. Les empreses es queden les subvencions, fan el paper per complir i després tot queda en un pou sense fons. Ens cal copiar el model belga i establir unes fronteres lingüístiques. Ens cal una exclusivitat d’ús de la llengua. Sinó ho fem nosaltres no ens ho farà ningú més i després en pagarem les conseqüències negatives Hem de ser valents, legislar i ser per sobre de constitucions, tribunals i lleis fetes per segons i per tercers que no ens volen més que morts i enterrats. Alguns direu: “ai! Pobres de nosaltres, sinó ens deixaran”; “trauran els tancs al carrer”; “ens posaran a la presó”; “aboliran el poc que hem aconseguit”; etc. Fem un exercici de memòria i pensem per un moment, com es va trencar el mur de Berlín, com es varen idependitzar les repúbliques Bàltiques, com s’ha independitzat Montenegro, etc. Les lleis establertes, ni les constitucions d’aquests indrets no els permetien fer aquests canvis; i què!?
De moment, només podem fer que resistir, esperar i lluitar perquè si els polítics no ho fan, que sigui la societat que ho faci.
Fa força dissabtes vaig assistir al Palau de la Música, a Barcelona. Hi tocava el grup mallorquí Antònia Font.
Mentre el concert no començava vàrem decidir d'anar al bar del Palau. Quan érem repenjats a la barra del bar, tot xerrant, darrere meu es varen acostar dos nois. A la mateixa barra hi havia unes ampolles de vi de diverses procedències.
La cosa va anar així:
cambrera: ¿que os pongo?
client: para mi un bocadillo y una coca-cola.
La cambrera se'n va.
Client parlant al seu amic (amb accent de la zona del Bages o Osona):
Has vist els vins? som al Palau i no tenen vins catalans! Quina vergonya! n'hi ha per queixar-se! faré una carta a l'Avui! Però si hi ha uns vins rosats catalans excel·lents!
Torna la cambrera.
Cambrera: Aquí ho teniu, voleu alguna cosa més?
Client: No gracias. ¿Me dices que te debo?
Recentment s'ha aprovat el "Pacte per la immigració" a on un dels punts crucials és el fet que els immigrants hagin d'aprendre el català com a condició perquè se'ls doni el dret a votar, entre d'altres coses. No estarem començant la casa per la teulada? Què pensarà o quina serà l'actitud d'un immigrant quan surti de les classes de català i es trobi amb tot el sidral i la realitat que tenim muntada? Hem d'exigir als de fora el que no exigim als d'aquí? podria continuar fent preguntes, la majoria sense una resposta clara.
Aquest pont de Sant Joan me n’he anat a Roma. No hi havia estat mai encara, i val a dir que això dels vols barats és una gran oportunitat per viatjar i conèixer grans ciutats europees.
Per aquells als qui els agradi la història, sobretot la història de l’imperi romà i dels primers romans, Roma, és la ciutat. Sens dubte. El turista normalment es fa uns bons farts de caminar amunt i avall, i també d’interactuar amb la gent del país. Com que fa calor, entres a les botigues a comprar beguda o gelats, quan fas tard o estàs molt i molt cansat agafes un taxi perquè et dugui ràpidament, i així anar fent. Venint de Barcelona, i comparant, podria dir de forma il•lusa que m’han sobtat diverses coses d’aquesta estranya ciutat:
1- Els taxistes de Roma parlen italià! 2- Els immigrants llatinoamericans que treballen als comerços es dirigeixen en italià als clients només entrar. 3- Els comerços regentats per llatinoamericans estaven tots retolats en italià. També, els regentats per italians, per si algú en dubtava. 4- Els conductors d’autobús públic parlen italià. 5- Els restaurants d’arreu tenen les cartes en italià. Alguns a més, a les zones molt turístiques les tenen en anglès i excepcionalment en d’altres idiomes. No he vist a cap turista aixecar-se i marxar d’un restaurant perquè els donen només la carta en italià (els turistes espanyols tampoc, suposo que es fan el càrrec que el fet de viatjar ja té aquestes coses). Ah! i els cambrers tots parlen l’italià, sigui quin sigui el seu color de pell! 6- Tots els productes que he comprat, ja fossin fets a Itàlia o a l’estranger estaven retolats en italià com a mínim. 7- Als restaurants xinesos i comerços xinesos t’atenien en italià. Així igual als locutoris regentats per gent de Bangladesh o d’altres països llunyans.
Conclusions: Itàlia i Roma són ben estranys comparat amb Barcelona. No sé pas com poden viure només en italià, és que són uns provincians!
Aquí a Barcelona som més cosmopolites. Als immigrants els parlem en castellà (sobretot als ucrainians i als romanesos, perquè tant l’ucrainià com el romanès són molt més semblants al castellà), ja que això del català és pels de casa, pels de tota la vida, que diem. Els de casa poc que retolem en català, per tant seria una fal•làcia demanar-ho als nouvinguts. Menys fa el nostre govern, que no té el que s’ha de tenir per legislar sobre el tema. No fos cas que algun turista de les espanyes s’ho prengués malament i no tornés mai més. Als restaurants de les zones turístiques trobar la carta en català és tota una aventura. Només faltaria! per quatre turistes catalanoparlants bilingüitzats que hi ha no val la pena. A més, que amb la crisi hem d’estalviar tinta. I no volem tenir problemes! que carai, els catalans que som molt viatjats ja sabem que cucumber en anglès o concombre en francès és cogombre, que el català sempre ha mirat enfora! Ai! que ho hem de posar en espanyol, que es diu pepino! A veure si marxaran del restaurant i hi perdrem diners!
A Barcelona no cal dir que la majoria de taxistes o de conductors d’autobús ja se’t dirigeixen directament en castellà i només en castellà. A nosaltres ens agrada l’estadística, i aquesta mai falla. Les probabilitats que el client només parli castellà són molt més altes que aquest parli català. Tenim la famosa xifra dels 400 milions de castellanoparlants en front de la trista xifra de 8 milions de catalanoparlants mal comptats. Els números canten. I com que ens agrada innovar i fer experiments, ara a molts llocs cèntrics de Barcelona els cambrers ja no t’entenen si els parles en català. Pel preu d’un cafè tens l’opció de poder jugar al dicciopinta o fer-te endevinar fent gestos. És clar, que a la majoria de catalans ens agrada de practicar llengües i només per un cafè ja ens hi llancem amb el castellà. Diuen que pesa un igual un quilo de palla que un quilo de plom. Però jo sempre he dit que pesen més 5 milions de danesosparlants que 8 milions de catalanoparlants. Tot és una qüestió d’Estat.
Tothom parla de referèndums, sempre se n'ha parlat. Però potser poca gent planteja un referèndum sobre la llengua. Valdria la pena. Què en volem fer del català? Preguntem-ho?
No n'estic massa segur que la majoria de la gent d'aquest país sàpiga el que és tenir una llengua normalitzada. Entre d'altres coses, perquè no queda cap catalanoparlant en vida que ens en pugui fer memòria.
Seria pertinent, doncs, de preguntar a la població si vol realment que el català esdevingui una llengua normalitzada. Si el resultat és positiu, doncs, societat i Govern siguem-ne conseqüents fins a les últimes conseqüències. Però de moment, ja veiem que el nostre Govern fa ben poc per la llengua, vaja, que no té massa ganes d'emmerdar-s'hi. Bé, l'únic que fan és gastar-se diners dels contribuents en campanyes inútils, i amb estudis els quals sempre hi troben el cantó optimista, ja va bé de tenir un Govern optimista, però la veritat, és que els lingüistes i entesos ja fa temps que diuen que la cosa (la cosa és la llengua) no rutlla. Segurament el català, és una de les llengües més ben documentades actualment, una de les llengües amb més estudis, enquestes, gramàtiques, diccionaris, i mil coses més, segurament també deu ser l'única llengua de la qual n'estem fent la crònica de la seva extinció, això sí, escrita en català i subvencionada per la Generalitat.
No em sé estar d'acabar escrit remetent-me al títol: Què en volem fotre de la llengua?
No fa massa vaig ser a la Vall d'Aran. La primera vegada que hi havia anat va ser amb els meus pares, quan jo devia tenir uns 10 anys. Ara en tinc 35, i no hi havia tornat mai més. Tenia ganes de parar l'orella, com faig sempre, i sentir parlar en aranès. També fer-me un fart de llegir cartells en aranès. Hem estat sols a molts dels paratges impressionants com l'Artiga de Lin, el Plan de Tor o l'Estanh de Montoliu. Sobre l'aranès o l'occità de la Val d'Aran, no l'he sentit parlar. Bàsicament, enmig de les múltiples urbanitzacions i pobles fantasmes, que només s'omplen de turistes durant la temporada d'hivern o del mig de l'estiu, només he sentit parlar en castellà, i de tant en tant en català i francès. Malgrat que el Conselh Generau utilitza l'aranès a la retolació, la retolació dels comerços és exclusivament en castellà, amb algunes excepcions a on és en català, però no he vist retolació privada en aranès, fora d'alguna nom comercial escadusser. És més, fins i tot alguns ajuntaments com el de Salardú, fan part de la retolació exclusivament en castellà. M'ha sobtat també, que alguna gent se'm dirigís en castellà o que no em diguessin res, en clara posició d'esperar que jo digués la primera paraula en alguna llengua “coneguda”. He viatjat molt i he estat a llocs molt remots, com a l'amazones, com a llocs ultra turístics com Sevilla, París, Amsterdam o San Francisco; però mai he vist com aquí, i parlo per la Vall d'Aran, però també podria parlar per Salou i d'altres llocs de la costa catalana, com la suposada atenció al turista va en detriment dels drets i de l'atenció dels locals.
El més desagradable, va ser quan tornàvem de Les i passàvem per Bossòst, quan la Policia Nacional espanyola ens va aturar per un control, segons ells, “rutinari”. Ens van comprovar tota la documentació, ens van fer tota mena de preguntes i ens van comprovar els DNI que se'ls van endur a furgoneta que ara una unitat mòbil. Quan, al cap d'un quart d'hora, ja ens ho havien comprovat tot i ens acabaven de retornar la documentació, s'acosta un policia amb ulleres de sol, que em pregunta:
“¿desde cuando tienen el vehículo?”
i jo li contesto: “des del divendres”.
El polícia: “¿perdón?
I jo: “des del divendres”.
El polícia: “¿cómo? ¿no le entiendo?
I jo: “sí, divendres. Mira, dijous, divendres, dissabte i diumenge”.
El polícia: “¿me puede prestar el DNI otra vez, por favor?”.
I jo que li torno a donar el DNI, quan ja ho tenien tot més que comprovat després d'un quart d'hora d'estar-nos esperant de braços plegats. Al cap de 5 minuts de tornar a esperar, em dirigeixo a un altre policia i li dic: “perdoni, què estem esperant?”
El polícia em respon: “tardará un poco porqué tenemos problemas de cobertura con la emisora”, mentre el policia amb problemes lingüístics s'esperava al seu costat amb fatxenderia i prepotència.
Bé, no cal dir que el fet de tornar-me a demanar el DNI i de tenir-nos un quart d'hora més extra, o sigui, una retenció injustificada, va ser degut al fet que jo m'expressés en català i no volgués canviar de llengua. També va ser sospitosa la falta de cobertura de l'emissora, per tornar a comprovar les meves dades, quan en la comprovació anterior i sense moure'ns un pam, no havien tingut aquest problema.
Potser li hauria d'haver en aranès: “diuendres”, fent aquesta u tan característica de l'occità i compartida pel francès, és clar que dubto de la competència lingüística d'aquell fatxa xenòfob al qual, entre tots, li paguem el sou.
El cas, és que propers a la frontera francesa, no sé quina era l'actitud d'aquest policia davant d'un turista francès. Potser el policia parla francès? Vaja! un funcionari capacitat per atendre als estrangers i no als locals? Permeteu-me que dubti! O és un problema de xenofòbia en contra de tot el que sona català? Hi ha països a on la xenofòbia i/o la discriminació per raó de raça, creença religiosa o llengua és fortament perseguida.
Coses com aquestes no haurien de passar, i gent com aquesta no haurien de treballar a casa nostra, a no sé és clar, que estiguem en un estatus d'ocupació permanent.
Un bon dia, a finals dels 70, havia d'agafar un taxi amb la meva mare. Jo voltava els cinc anys. Segons m'explica la meva mare, tenia la dèria de fixar-me amb les matrícules dels cotxes. El cas, és que vam entrar a un taxi amb una B a la matrícula, o sigui, matrícula de Barcelona. Per variar, el taxista només parlava en castellà. Jo amb la santa innocència d'un nen de cinc anys, vaig preguntar a ma mare: "Com és que aquest senyor amb un cotxe amb matrícula de Barcelona no parla en català?". Aquí va començar tot.